Klassens blogg ledde till en informationsfilm

2016-05-23 | Östra Göteborg

Klass 4C på Solbackeskolan i Bergsjön har haft besök av Kristina Alexanderson, chef för Internet i skolan på Internetstiftelsen i Sverige. Tillsammans har de gjort en informationsfilm om varför man har domännamn på internet.

Vad kan vi om internet? Vem är det som bestämmer på nätet? Vad är internet egentligen? Det är några av frågorna som ställs i Kristina Alexandersons film, som spelades in tidigare i vår och som nu finns för alla att se på youtube.

Kristina Alexanderson kom i kontakt med 4 C på Solbackeskolan via klassföreståndare Anna Bernhall, som är den som dragit igång klassens blogg, 4Cosmos.se. Hon har också ordnat så att klassen medverkar i skoltävlingen Webbstjärnan, som Kristina Alexanderson drivit i sex år. Där publicerar man skolarbeten på nätet i syfte att stimulera lärprocessen.

– Anna är en mycket engagerad pedagog och har arbetat med digitala redskap i skolan och webbpubliceringar i flera år. Sedan i höstas har klassen en egen webbplats med en egen adress, så de har egen erfarenhet. Därför var det naturligt att fråga om de ville vara med och göra den här filmen, berättar Kristina Alexanderson.

Till vardags är hon chef för Internet i skolan som har i uppgift att nå ut till lärare, skolor och utbildningscentra i Sverige. Man producerar mycket informationsmaterial som bland annat handlar om hur man får hantera, sprida och ta bilder. I det här fallet handlar informationen alltså om betydelsen av att ha en egen domän. För Kristina Alexanderson blev mötet med 4C på Solbackeskolan lite extra roligt.

– Det var så fint att se vilken betydelse bloggen har haft för eleverna. De visade oss sina kunskaper och sitt arbete och på vad deras webbplats spelar för roll i deras skolarbete. Det var fantastiskt att få ta del av detta, säger Kristina Alexanderson.

Anna Bernhall är förstås stolt över klassens arbete och väldigt glad att Kristina Alexanderson valde att komma till just Solbackeskolan för att spela in filmen.

– Det kändes väldigt hedrande och det blev en mycket spännande dag när filmteamet var här, säger hon.