Tips för korta pauser i arbetet

Här kan du se en kort film med rörelser som passar för en kort paus i arbetet. Använd den gemensamt i arbetsgruppen, enskilt eller tillsammans med dem vi är till för. Här finns också några tips för andra typer av korta pauser.

Möjligheterna till återhämtning är en viktig resurs i arbetet. Återhämtning handlar om sömn och att vila kroppen mellan arbetspassen, men det behövs också tillfällen till pauser och raster under arbetets gång för att orka med och fungera. Behovet av återhämtningsaktivitet beror på vad som orsakat belastningen och kan vara av fysisk, social eller mental natur.

Ta chansen till tre minuters rörelsepaus

Nu har staden äntligen en egen film för rörelsepaus. Filmen är inspelad med medarbetare från stadens olika verksamheter. Använd den gemensamt i arbetsgruppen, enskilt eller tillsammans med de vi är till för. Gör den som du är, där du är!

Mikropauser

Tänk på vikten av att ta och ge varandra mikropauser under arbetsdagen. Genom att ta mikropauser kan ni få ökad återhämtning, öppnare klimat och ett ökat välmående. Det är viktigt att ni tillsammans med er chef pratar om vad mikropaus kan vara i er verksamhet eller för just dig. För att pauserna ska bli av måste de vara enkla att genomföra och det behöver kännas okej att ta sin mikropaus.

Några exempel på mikropauser kan vara att ta ett varv runt huset, titta ut genom fönstret, hämta något att dricka, lägg en bit i ett gemensamt pussel, lyssna på en bra låt som ger energi eller lugn, gå till en kollega och småprata, stretcha eller gör en andningsövning.

Sitter du ofta still framför datorn? Glöm inte att använda IT-stödet Pausit. Pausit laddar du enkelt ner på din dator via Mina verktyg.

Använd den som den är eller ställ in vilka rörelse och tider som du vill fokusera på.