Slottsskogen

Slottsskogen ligger centralt i Göteborg och är mycket lätt att ta sig till. För skolor finns ett pedagogiskt område som sträcker sig från Plikta upp till djurgårdarna, Barnens zoo, ner till säldammen och vidare till naturleken och barfotaslingan i Slottsskogens västra del, mitt emot beachvolleyplanerna och fruktlunden vid Dalens lekfält (fotbollsplanerna).

Lär om djur och natur

Området kring Barnens zoo och djurparken är ett pedagogiskt informativt område som ska ge information och kunskap till både barn och vuxna om Slottsskogens djur och natur. Området sträcker sig från naturleken, säldammen, upp mot Barnens zoo, eldplatsen, runt djurgårdarna och ner till Plikta. Barnens zoo har öppet under sommarhalvåret. Här kan du träffa och lära dig om olika svenska lantraser och i kycklinghuset kan du se äggen kläckas och titta på de små kycklingarna.

Från säldammen upp mot barnens zoo finns en slinga ”Vem är jag” där du får olika ledtrådar till ett djur. Vid eldplatsen finns det information om fåglar och fågelholkar. En hoppgrop där du kan se hur långt du kan hoppa jämfört med djuren och en totempåle där du kan mäta vem som är högst du eller djuren. Vill du veta mer om de vilda djuren, finns information på skyltstället intill.

En trädslinga med våra vanligaste svenska träd och dess knoppar startar vid Café Bräket och går runt djurgårdarna.
Hos älgarna kan du lära dig mer om hur älgarna lever, vad de äter och mycket annat.

Hitta om du går vilse, lek och lär

”Hitta Vilseslinga” som ligger mittemot eldplatsen kan du lära dig vad du kan göra om du kommer bort i skogen. Lekplatsen Plikta är öppen året runt och är bemannad varje dag. Plikta är en plats för alla människor i alla åldrar. Här kan du grilla korv, upptäcka, lära och leka. Naturleken, mitt emot beachvolleyplanerna, är byggd för att passa in i naturen runt omkring, både vad det gäller lekredskap och materialval som själva formen på lekplatsen. Lekplatsen är uppbyggd som en äventyrlig skogsstig. Längs vägen träffar du bland annat på olika djur och insekter, både som lekredskap och som små skyltar med information på svenska om djuren och deras värld.

Mer information

På Slottsskogens webbplats finns det mer information om parken och du kan boka "museilektioner i Slottsskogen om årstider, svenska djur och klimatförändringar. Se länkar till höger. 

Du hittar karta över Slottsskogens pedagogiska område här:

Karta över pedagogiskt område i Slottsskogen

 

 

Sidansvarig: park- och naturförvaltningen