Håll koll på leverantörens ekonomi

Med verktyget ”Kontrollera leverantören” får du en snabb kreditupplysning på det företag du tänker handla av vid direktupphandlingar.

Kom igång med verktyget

För att du ska kunna använda tjänsten behöver du ett användarkonto hos Creditsafe. För att få ett användarkonto ska du:

  1. Fylla i blanketten ”Matris för kontoupplägg – Göteborg
  2. Skicka blanketten till admin@creditsafe.se
  3. Du kommer att få ditt användarnamn och lösenord från Creditsafe. Tänk på att användarkonton inte skapas automatiskt utan av medarbetare hos Creditsafe, viss fördröjning kan därför förekomma.

När du har fått dina inloggningsuppgifter kan du logga in på www.creditsafe.se. Tänk på att Creditsafe använder tvåfaktorsinloggning till tjänsten. Detta innebär att du vid inloggning kommer att få en engångskod antingen till din e-post eller jobbmobil. Läs mer om tvåfaktorsinloggning.

Så fungerar det

När du har loggat in i tjänsten ska du klicka på rubriken Kreditmall på vänster sida. Där kan du ange bolagets organisationsnummer. Observera att det inte går att kontrollera privatpersoner i tjänsten, endast bolag och enskilda firmor. Om du har sökt på enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag kommer du att få en fråga om att gå vidare eller avbryta. Du ska trycka på knappen ”Gå till kreditupplysningen" och skicka omfrågekopia.  

Systemet returnerar sedan grön, gul eller röd flagg tillsammans med namn-, adress- och styrelseuppgifter till bolaget. Snabbt och enkelt! Det går inte att klicka på knapparna anmärkningskontroll eller kreditupplysning, de ingår inte i tjänsten.

  • Grön flagga Grönt ljus för beställning av leverantör.
  • Gul flagga En gul flagga innebär att företaget kan ha en avvikelse, och att det finns anledning att kontrollera leverantören närmare. En gul flagga behöver inte betyda att leverantör inte kan anlitas, utan att närmare kontroller behövs.
  • Röd flagga En röd flagga betyder att det finns en avvikelse av allvarligare karaktär. Det kan finnas anledning att välja en annan leverantör.

Läs mer om:

Genom att göra en sökning via verktyget tar du en kreditupplysning på den tillfrågade leverantören. När förfrågan avser en enskild firma, handels- eller kommanditbolag skickas en omfrågekopia med information om vilken organisation som begärt en kreditupplysning till dem.

Varför är detta viktigt?

Vi ska använda oss av seriösa företag som betalar skatt, följer avtalsvillkor och har sunda arbetsvillkor. Då skapas även arbetstillfällen och sunda arbetsförhållanden för de som arbetar på uppdrag av stadens leverantörer.

Om vi anlitar oseriösa företag konkurreras de seriösa ut, skatteintäkterna minskar, miljövinsterna uteblir och arbetskraft exploateras.