Fotograf: Frida Winter Foto: Frida Winter - Körsbärsblomning vid Järntorget

Redaktörsbrev maj 2021

Här hittar du information om bland annat underhållsåret 2021 för goteborg.se. Vi passar också på att göra reklam för två utbildningar, en i sociala medier och en i hur du gör tillgänglig film. Här hittar du också länken till presentationen från goteborg.se mötet den 21 maj 2021.

Hej!

Nu springer tiden iväg och snart är det sommar. Här kommer lite information från oss på webbstrategiska verksamheten om bland annat underhållsåret för goteborg.se. Vi passar också på att göra lite reklam för två utbildningar som går av stapeln redan i nästa vecka och så skickar vi med länk till presentationen från goteborg.se-mötet förra fredagen. Utskicket går både till dig som är förvaltningsredaktör och dig som är EDKA eftersom delar av informationen berör alla.

Ha en fortsatt fin fredag och trevlig helg önskar vi från webbstrategiska verksamheten!

Nu startar underhållsåret 2021 

Nu är det dags att planera för underhållsåret 2021, Första steget är att se över vilka sidor ni ansvarar för och om rätt personer har ansvar för sidorna.    

Årets fokus blir att rensa ordentligt i vårt innehåll. Vi står inför en revidering av hela goteborg.se och då är det bra att göra plats för det nya.  

En tredjedel av sidorna på goteborg,se står för 1% av sidvisningarna. Vissa av sidorna kanske är väldigt viktiga för en snäv målgrupp. Andra kanske är högst relevanta under en kort period under året. Ytterligare några kanske är viktiga ur ett demokrati- eller transparensperspektiv. Men vi bör fråga oss om inte åtminstone några av de här tusentals sidorna rimligtvis borde kunna tas bort. Ju mer innehåll vi har desto svårare är det att hitta det du söker och desto mindre tid får vi till att jobba med innehållet på varje enskild sida.  

Se över vilken information som är nödvändig och rensa bort:  

  • det som inte är viktigt 
  • det som står på fler ställen 
  • det som inte längre är aktuellt 

Vi ska snart avveckla den särskilda Covid-strukturen som vi byggde upp förra året. Här kan mycket rensa bort helt, men se över om något bör flyttas över till ordinarie sidor.  

Mer om underhållsåret 2021 och de olika stegen hittar du på våra temasidor Externa digitala kanaler och tjänster.

Utbildning i sociala medier fredag 4 juni kl. 13-14 

Vi bjuder in till en utbildning med fokus på hur du gör så bra och tillgängligt innehåll som möjligt och verkligen når ut. Vi kommer att prata om hur vi ska göra för att följa lagar och regler kring personuppgifter, tillgänglighet och upphovsrätt. De flesta av våra exempel kommer att vara från Facebook och Instagram, men vi kommer även prata kort om andra sociala kanaler. Vi kanske inte har alla svaren, men vi diskuterar olika alternativ. 

Här kan du läsa mer och anmäla dig till vår utbildning i sociala medier.
Alla som är EDKA har fått kallelse via outlook. 

Utbildning i hur vi jobbar med tillgänglig film, torsdag 3 juni kl. 13-14 

Vi får många frågor om tillgänglighet och film.  Så vi vill berätta om vilka krav vi ställer på film som ska bäddas in på goteborg.se och vilka krav vi bör ha i våra sociala kanaler. Vi tänker att vi kan och bör ställa olika krav beroende på i vilket sammanhang filmen ska visas, hur lång livslängd filmen väntas ha och vilken målgruppen är.  Vi kommer att berätta om hur du planerar för att göra tillgänglig film, visa exempel och ge konkreta tips.   

Cecilia Almemo från webbstrategiska verksamheten och Lina Strandäng från Visuell kommunikation pratade om tillgänglig film på Funkas kommunnätverk den 19 maj och den här timmen blir en version av vad vi sa då, anpassad för dig som jobbar med film i Göteborgs Stad.  

Alla förvaltingsredaktörer och EDKA har fått kallelse via outlook. Det går bra att bjuda in fler om ni vill det.

Presentation från goteborg.se-mötet 21 maj 

På goteborg.se-mötet pratade vi bland annat underhållsår, kakor, revidering av goteborg.se och frågor och svar. 

Mötespresentationen för goteborg.se mötet den 21 maj 2021

Kontaktinformation

Vill du veta mer? Kontakta: