Råd innan du ger dig ut

Du som inte är van att ta med grupper ut i naturen kan få lite tips och råd här. Om gruppen är väl förberedd och rätt klädd kan ni få positiva upplevelser av att vistas ute, även under långa stunder.

Vad får man göra i naturen och vad bör man tänka på när man går ut? Allemansrätten i Sverige är en unik rättighet som du har i naturen. Det medföljer också en del skyldigheter. Läs gärna på om allemansrätten och lär ut till eleverna så att alla vet vad som gäller när ni vistas i naturen.

Utrustning och kläder

I naturen finns det massor av inspirerande material att använda. Upplev och undersök allt som finns omkring dig. Det kan vara bra att ha en grundutrustning att ta med sig. Ha alltid materialet färdigpackat i ryggsäckar eller liknande för att underlätta vid utepasset. Låt barnen turas om att bära.

Grundutrustning

1-2 ryggsäckar
ca 25 pennor
ca 10 suddgummi
5-6 plastburkar med färgkritor
”Naturblock” eller lösa papper som förvaras i plastfickor.
Eventuellt 25 skrivunderlägg
1-2 tygstycken (att lägga upp material på för åskådning)
Sittunderlag till varje barn (förvaras i tygkassar eller liknande)
1 morakniv
Luppar/förstoringsburkar
Plastpåsar/fickor för insamlat material
Toapapper/plastpåsar
Plåster/sax/förband
Litteratur (Flora, vad jag finner i skogen med mera.)

Kläder för alla väder

Att gå ut i alla väder är roligt och äventyrligt om man är rätt klädd. Naturen ser ut på olika sätt i olika väder. Tänk dig att sitta under en gran när det ösregnar eller titta på snöflingorna med lupp när det snöar.

Att hålla sig torr och varm är skönt för alla och allting blir roligare. Här kommer tips på vad som kan vara en bra grundutrustning.

Regnkläder, stövlar, vantar och mössa ska alltid finnas i skolan året runt.
Finns det överblivna regnkläder och stövlar spara dem och ha som reserv, likaså overaller eller tjock jacka.

Ta alltid med några extra sockor och vantar på utflykten. Mindre plastpåsar är bra att trä över sockan om du har blivit våt. Byt till en torr strumpa och trä på plastpåsen, då blir inte strumpan våt av stöveln.

Under höst/vinter är det overall eller termobyxa och jacka som gäller. Det ska vara varmt om fötterna och vattentätt.

På våren eller sommaren vill barnen inte ha så mycket kläder på sig men låt dem gärna ha långärmad tröja på sig eller smörj in med solkräm. Tänk på att solen bränner lätt barnens hud. Ta med Xylocainsalva (finns på apoteket) bra att smörja på insektsbett.

Förklara för barnen varför det är så viktigt att vara rätt klädd.

 

 

 

 

Sidansvarig: park- och naturförvaltningen